Inlägget gjort

Säker mat på väg

Vardagen rusar på allt för snabbt i mångas fall. Det är svårt att hinna med ibland. Inte nog med att man ska vara en engagerad medarbetare på jobbet. Man ska få sina arbetsuppgifter utförda. Men samtidigt är det sociala snacket vid kaffeautomaten viktigt. Sen ska ungarna hämtas på fritids. Efter det väntar en hel hög med fritidsaktiviteter. In i bilen lastas ridhjälmar, hockeyklubbor, fotbollsskor och musikinstrument. När alla har haft roligt ett tag får man köra hemåt igen, laga middag, göra läxor, tjata om läxor innan alla i princip stupar i säng. Det är helt enkelt svårt att hinna med något annat än livet. Många väljer i det här läget att beställa hem mat. Vilket är till en fördel för dig som jobbar i restaurangbranschen. Kan du dessutom syssla med utkörning av mat, så har du goda förutsättningar att klara dig. Men det kräver såklart lite extra resurser, en bil till exempel. I Kristianstad finns Autopulsen som kan hjälpa dig ha koll på restaurangbilen. De ordnar med alla sorters däck, från vinterdäck till sommardäck. Att låta dem sköta däckskifte och däckservice i övrigt är en bra idé. Hos dem sker däckbytet snabbt och smidigt. Kontakta dem om du funderar på däck i Kristianstad.

Från jordens alla hörnDäckhotell

Baserat på alla amerikanska filmer man sett, är det lätt att först och främst tänka på pizza. Men faktum är att det inte finns en maträtt som inte kan levereras hem till dig. Det beror mest på utbudet i din stad. Oftast finns det på de större platserna restauranger som kan komma hem med thaimat, kinamat, pasta, husmanskost och indiskt. Smaklig spis, helt enkelt.

Kunden är kung

Det finns inget värre än att behöva vänta onödigt länge på maten. Naturligtvis har hungriga kunder en viss förståelse för att saker och ting kan komma emellan. Men om man vill att folk fortsätter beställa mat av en, så är det viktigt att servicen inte går att klaga på. Här är några av de saker som middagssugna kunder värdesätter högst när det gäller matbeställningar:

 • Att maten är varm när den kommer fram
 • Att maten smakar bra
 • Att det går relativt snabbt att få maten
 • Att det är rätt maträtter och beställning som levereras
 • Att chauffören är trevlig och tillmötesgående
Inlägget gjort

Resväskan färdig, bussen väntar

Du är jätteglad för att du snart ska åka på en resa som du och dina vänner har planerat att göra sedan länge. Ni ska åka till flera olika platser och resa i flera dagar. Du sätter dig ner och gör en checklista med allt du bör ta med dig. Du har dessutom blivit ombedd att hitta ett bussbolag som är villig att hyra ut en buss åt er, för ni är många som ska resa.
Om det här hände dig vem skulle du ringa? Du skulle kunna kontakta Hisinge Buss . Om du planerar en långresa med buss så finns det även andra saker att tänka på. Till exempel hur man ska organisera en sån resa, och en del vill gärna veta hur det blir med maten.

Slipp kaos och tänk i förvägHisinge Buss

Om du vill ut och resa så måste du tänka på en del viktiga saker. Antalet resenärer måste man tänka på. Få eller många? Oftast är det bäst att hyra en buss när man åker många, så som det beskrevs i paragrafen ovan. Hur många timmar ska ni resa? Eller hur många dagar? Det är bra att räkna ut hur mycket bensin som kommer att gå åt och hur mycket budget som behövs. Om ni redan vet vilka platser som ni ska besöka, är det bra att tänka på vart man skulle kunna övernatta, och reservera hotell i god tid. Om du är den som organiserar är det en bra idé att veta hur många rum som kommer att behövas genom att fråga resekompisarna hur de helst vill organisera sig. När det gäller mat, vad kan man ta med?

Vad ska man packa med i matsäcken?

För det mesta, kan man ta med färdiga måltider under kortare sträckor, vilket kan vara bra att göra om man ska åka ut där det inte finns så många ställen att köpa färdig mat på. Är resan längre kan mat ta med enkla matsäckar. Skulle det inte vara trevligt att med matsäcken stanna till vissa bensinmackar som har platser för att äta, eller stanna på vägen bredvid vackra sjöar, och äta tillsammans. Har du allt färdigt för resan nu? Glöm inte:

〈 Transport. Buss är bra om ni är många.
〈 Resväskan eller ryggsäcken färdig.
〈 Planera i god tid för att njuta av självaste resan.
〈 Glöm inte mat och tilltugg för att hålla dig belåten på vägen.

Inlägget gjort

Ta utvidgandet ytterligare ett steg

Vi har tidigare tagit upp vad man behöver göra i samband med en renovering; maskiner att hyra, saker att ta hänsyn till och tänka på. Tänk dig allt detta – gånger 50 – om du vill bygga nytt från grunden. Du renoverar inte bara ditt gamla kök eller nedslitna restaurang – du bygger nytt från grunden. Då räcker det inte med en extra borrmaskin eller en slip – då krävs det riktiga doningar. Som schaktmaskiner, grävskopor och liknande. Då får du även uppgradera varifrån du ska hyra maskiner. Maskinuthyrning hos Nordbecks AB i Lund är nästa steg i ambitionstrappan.

Genomtänkt och nyttMaskinuthyrning

Om du funderar på att satsa stort i restaurangbranschen så kanske du funderar på att bygga helt nytt. Det finns fördelar med att få designa ytorna helt från scratch. Du behöver inte ta hänsyn till begränsningar som en lokal – som byggdes som något helt annat i en helt annan tid – innebär. Du kan bygga en lokal som är ämnad som restaurang, idag – precis som du vill ha den. Titta bara på McDonald och andra större restaurangkedjor – har de chansen så bygger de nytt, så att de kan driva sitt koncept hela vägen ut. Ska du ta hela steget ut så behöver du också göra det ordentligt. Se till att du kan schakta det som ska schaktas och gräva upp det som behövs grävas upp. Det kan behövas ordentliga maskiner, med kompetenta förare för att det ska gå riktigt till.

Fördelar och nackdelar med att bygga helt nytt

 • Fördel: du kan bestämma helt från grunden hur det ska se ut, utan att låta dig begränsas.
 • Fördel: du kan enkelt installera alla moderniteter du önskar och kan lätt uppfylla alla hygieniska och miljömässiga aspekter.
 • Fördel: det ger en fräsch och exklusiv känsla om det görs rätt.
 • Nackdel: det är väldigt, väldigt dyrt att bygga från grunden i stället för att renovera.
 • Nackdel: det är inte ofta du hittar en tomt att bygga på som samtidigt ligger bra till i förhållande till var eventuella matgäster rör sig. Satsar du dock på en riktigt exklusiv restaurang så kommer gästerna dit du befinner dig oavsett var det är.
 • Nackdel: såvida du inte är McDonalds så är det svårt att få en nybygd restaurang att gå ihop ekonomiskt. (Det är svårt nog som det är att driva restaurang.)
Inlägget gjort

Det är knivigt när det gafflas om skedarna

Ingen tycker om att leta efter skedarna när de som mest behövs! Alla uppskattar också stort utrymme och välplanerad design. De flesta kockarna lär sig att göra flera saker samtidigt. Men även den bäste vet att försöka baka en komplicerad tårta samtidigt som man kollar till den stekta fisken blir lätt kaotiskt i ett trångt kök. Finns långa och breda köksbänkar, välplacerade lådor och krokar kan man tillaga kompletta måltider utan att bli galen. Kanske ditt kök inte är precis som du skulle vilja ha det? Om du har lust att ta tag i en mindre köksrenovering kan du hyra maskiner i Landskrona – hos Vallåkra Lantmannaaffär AB – som kan behövas när du renoverar.

Jag kan självUthyrning av maskiner

Att hamra och slipa, och sånt där, kanske inte är allas bord. Men är du lite av en hemmafixare så kan det vara en bra idé att ta tag i jobbet själv. Det kan ju finnas sina fördelar. Älskar du tillexempel köket mer än något annat rum i huset, så vet du precis hur du vill ha det. Men du kanske skjuter det framför dig för att du inte har bra verktyg och maskiner att jobba med. Men lugn, du kan hitta verktyg- och maskinuthyrning i butiken hos Vallåkra Lantmannaaffär. Om du inte ens äger en borrmaskin eller en superstark dammsugare så kan du hitta det hos dem. Med bra verktyg och kreativitet kan den där göra-det-självaren inom dig komma fram och sätta igång. Om du verkligen är klumpig med en skruvmejsel, så kan du alltid be en kompis eller släkting att hjälpa till medan du kommer med de geniala idéerna.

Det perfekta köket, det perfekta käket

Det som mest behövs i ett kök – förutom vassa knivar och många tallrikar – är en bra design som ger dig frihet när du far omkring i köket. Passa på och tänk på dessa faktorer när du vill renovera om i köket:

• Plats. Kan du förlänga köket och skapa mer utrymme, så passa på. Det är aldrig en dum idé.
• Förvaring. Det finns tusentals geniala modeller på lådor och skåp som underlättar förvaringen av dina köksredskap.
• Belysning. Ska du ändra lådor så kan du förbättra belysningen. Bra lampor som ger ett bra – men inte irriterande – sken i köket är superviktigt.
• Luftsystem. Se till att det finns bra fläktar i köket, så att matlukten inte tränger sig in i väggarna och stannar där.

Inlägget gjort

Varm i och utanför magen

Det finns många saker som vi moderna människor tar för givet. En sådan är värme. Våra förfäder var tvungna att tända en eld varenda gång de ville ha värme. Var de sugna på varm mat så kunde de inte bara ställa in en tallrik i mikrovågsugnen. Om de frös efter en dag på fälten så kunde de inte bara hoppa in under en het dusch. Det är inte heller bara våra förfäder som levde så här. Människor över hela världen har samma situation som fanns här för hundra år sen. Det är helt enkelt på sin plats att uppskatta den värme som våra moderna uppfinningar ger oss varje dag. Men som med mycket annat är det nästan alltid först när man inte har något, som man uppskattar det. När värmepumpen lägger av till exempel, då saknar man den och tänker fina tankar till den gamla goda tiden då den fungerade.
I Lund finns Eko Energi AB som kan hjälpa dig att installera allt från luftvärmepumpar till en friluftsvärmepump. På deras hemsida under varmepumpar.ekoenergi.se kan du läsa mer om deras företag. Där hittar du också kontaktinformation om det är så att du behöver en ny värmepump.

Den varma lyxen

Att ha varm mat på tallriken är väldigt lyxigt. Något annat kan man inte säga om det. Till och med när det är varmt väder ute, så gillar vi att äta varmt. Naturligtvis kokar kanske inte många en het chilisoppa på en strålande sommardag, men grillat till exempel, går ju alltid ner. Det gäller att försöka se lite utanför gränserna vad som är varm mat. Och försöka tänka att varm mat ofta också gör att rätterna smakar mer. Om det är en särskild arom man vill få fram, kan alltså hettan vara ett säkert kort.

Mat som värmer från insidan

Mat kan värma oss genom att vara kryddstark. Så jobbar till exempel många rätter med chili. Men det finns också andra sätt och annan mat som kan värma upp oss människor. Här är några exempel på läcker mat som garanterat kommer att värma upp era magsäckar:

• Varm choklad
• Köttgryta
• Soppor
• Nybakat bröd
• Bakad potatis
• Ostfondue

Inlägget gjort

Det som samlar familjen

En av de heligaste stunderna i en familj är de där speciella måltiderna, som man lagt ner mycket omtanke och tid på. Alla sitter ner runt ett och samma bord och pratar med varandra. Det är pulsen i många välfungerande familjers liv och man lägger ofta stor möda på att göra dessa stunder extra värdefulla med goda recept, nya maträtter och de gamla bekanta favoriterna.
Det är också dessa stunder som saknas mest och upplevs som mest smärtsamma när man minns tillbaka på dem. Särskilt för barnen i en familj. När ett oundvikligt uppbrott kommer, se till att dessa stunder inte förstörs. Besök www.urwitz.com/vara-tjanster/familjeratt/ och se hur du kan få hjälp med detta.

Urwitz advokatfirma kan göra skillnaden

En familj som separeras behöver inte splittras och förstöras. Man kan ta mogna beslut och låta de fina minnena bestå. Man kan till och med separera på ett sådant sätt att de trygga och mysiga middagarna kan bestå – om än mer sällan och under andra former. Med en advokatbyrå i Malmö som är expert på familjerätt – som vi på Urwitz är – kan möjligheterna för detta öka. Låt en erfaren och kompetent advokatfirma hjälpa er att separera med så få infekterade strider som möjligt, så ni kan gå vidare på bästa möjliga sätt.

Olika saker att tänka på vid en separation

En separation är svår att genomföra utan att negativa känslor uppstår – som leder till strider, infektioner och oändliga komplikationer. Tänk på vissa basala – och ganska självklara – saker, så kommer det att gå lättare:

• Inse att uppbrottet är något mellan föräldrarna och är inget som barnen egentligen är orsak till.
• Ett uppbrott/separation behöver inte betraktas som ett misslyckande eller att ha en syndabock.
• Bryt upp i tid. Inse när situationen inte kan bli bättre, så att separationen kan skötas på bästa sätt.

Inlägget gjort

Vin till maten

Att dricka vin till maten är vanligt i Europa, även i Sverige. Det har blivit något som hör till middagar och kvällsmat snarare än endast vin för sig självt. Faktiskt så hjälper både rött och vitt vin med matsmältningen. En del oroar sig ändå för om detta vindrickande kommer att missfärga tänderna. Det behöver man inte oroa sig om med ordentlig tandvård hos en bra tandläkare. Tandkliniken Pärlan erbjuder dig Tandhygienist och den tandvård som just du behöver för att ha friska tänder. Oroa dig inte över missfärgning, gotta dig istället med vinet.

Vin i SverigeTandläkare

Vinet har blivit en del av det svenska kökets kultur, där även mat och maträtter från världen över har blivit implementerade. Vinet blev då inte förkastat, eftersom det ju är lika gott som självaste maten. Ibland blir till och med den enklaste maten tjusig med ett glas vin till. Till exempel kan det avnjutas tillsammans med vanliga köttbullar eller citronkräm. Så klart passar det bra med potatisgratäng eller lammstek, Janssons frestelse, lax o.s.v. Om du tillagar fisk, kött, fågel eller skaldjur så passar alltid ett glas vin till.

Hur väljer man rätt vin?

Man kan använda vin som dryck till maten, men också som ingrediens under matlagningen. Om du använder vin under matlagningen så snåla inte, häll på tillräckligt så att smakerna framhävs. Om du väljer att ställa vinglaset på bordet till maten så bestämmer man själv hur mycket man vill dricka. Men det finns massor med vinsorter på Systemen. Vilken ska man ta? Du kan alltid fråga personalen, men för säkerhets skull finns några råd på hur man kan använda vin i matlagningen:

• Fisk. Ska du tillaga en rätt med fisk är vitt vin perfekt. Är det mörkare fiskkött, skaldjur eller såser så rekommenderas det vitt vin med mycket kropp.
• Kött. Mörkt kött passar bra med rött vin.
• Vitt kött eller fågel. Vitt kött tillagas väl med rosa vin.
• Desserter. Tänker du använda vin för att förbereda en dessert så välj en vinsort med mycket sötma och gärna åldrat vin.

Inlägget gjort

Smarrigast i söder

Malmö har länge varit känt som falafelns stad. Hit vallfärdar människor från hela landet för att avnjuta de läckra kikärtsbollarna tillsammans med en god sås. Tack vare den mångkulturella stämningen som råder i stan så finns det egentligen mat från alla världens hörn här. Man kan också äta burgare och pommes, ta en glass nere vid havet eller varför inte festa till det uppe i Kronprinsen? Att äta lunch på gatan eller på en liten restaurang i innerstan är också en möjlighet.
Men nu är det nya tider. För att få i sig en smarrig lunch nu för tiden så är det till Chilla & P man ska gå. Inte nog med att maten smakar bra på det mysiga caféet, här är också stämningen grym. Alla sorters människor är välkomna. Det leder till ett gemytligt sorl och ett ös som de flesta uppskattar. De kan dessutom ordna med både catering och servering om det är det du är intresserad av. Deras mat är i princip godast i Malmö och får inte missas. Spana in Chilla & P för mer info om Lunch hos Chilla & P.

Revolution inom cafévärldenhamburgare

För femtio år sen betydde café huvudsakligen kaffe och kakor. Man gick på ”kondis” för att ta sig en tår, äta något sött och snacka lite med en vän. Men det är nya tider nu. Många caféer kan numera även titulera sig cateringfirmor. De serverar ofta både kall och varm mat. Här hittar man allt från chokladbollar och tekoppar till smörgåstårta och köttbullar med brunsås. Är man dessutom intresserad av catering, så går det oftast att skräddarsy menyn efter sina egna önskemål.

När man slipper laga maten själv

Inte nog med att lunchmaten kan ordnas av Chilla & P en vanlig dag i veckan. Här fixar den duktiga personalen även catering. Då slipper du stå och slava själv i köket när det till exempel väntas fest. Här är några exempel på tillfällen då det kan vara smidigt att anlita en bra cateringfirma:

• Fester som student, dop eller bröllop
• Enklare middagar då man vill festa till det
• Sommarfester ute i trädgården då ett dignande buffébord önskas
• För fest eller tillställning på jobbet är det också praktiskt med catering

Inlägget gjort

Matleverans på fyra hjul

Ibland kommer livet i vägen och man orkar helt enkelt inte ta sig till mataffären. Kanske får man huvudvärk av blotta tanken på att armbågas med hundratals andra människor vid ostdisken. Man orkar inte fightas om de bästa avokadosen. Man har ingen lust alls att stå i kö till kassan, svettas, krångla med alla påsar och sen stå i kö igen för att komma ut från parkeringen.
Istället kan man satsa på att anlita en matservice. Alltså en av de företag som kör ut maten åt en. Du som driver företag kanske också är intresserad av denna bransch som bara ökar. Allt fler inser hur smidigt det är att beställa mat på nätet och sen få den hemkörd.
En av de viktigaste kraven för en pålitlig matservice är att bilen som varorna levereras med fungerar som den ska. Beroende på hur många kunder som ska få sina kassar och hur långa avstånd som de behöver transporteras, kommer bilen som används att utsättas för mycket slitage.
Det kan vara klokt att ofta låta en verkstad ta en titt på den. I Lund finns An Auto Center, en professionell bilverkstad som utför de flesta jobb. Klicka här för mer information om dem och deras tjänster.

Privatpersonernas egen restaurangbilBilservice hos An Auto Center

Man har länge kunnat beställa hem färdiglagad mat, så kallad hämtmat. Men det som nämns i stycket ovan är något annat. Där bestämmer du själv hur du vill att maten som kommer med bil ska se ut. Det kan antingen vara matvaror till middagar som kommer med recept och instruktioner. Eller så skriver du ihop en personlig inköpslista med sådant som saknas i ert kylskåp. Man kan också köra en kombination av de två.

Övriga matsugna

Det är inte bara barnfamiljerna som kan dra nytta av de färdigpackade matkassarna. Det finns en hel hög andra grupper av människor som säkert också skulle uppskatta tjänsten. Här är några idéer på folk som kanske är intresserad av en billevererad matpåse:

• Äldre människor som inte kommer ut så ofta
• Företag som vill ha kylen fylld med trevligheter till de anställda
• Event-managers som ordnar återkommande evenemang med mat
• De som ligger på sjukhus en längre tid.

Inlägget gjort

Hobbykockens hobbyhantverkande köksdröm

Alla matintresserade drömmer om ett ordentligt kök. Alltså ett som påminner om de som deltagarna i olika matlagningsprogram på tv springer runt och svettas i. Ett där alla tänkbara apparater finns och där avstånden mellan spis, ugn, kyl och diskho är optimala. Men att skapa detta drömkök är ingen billig historia, oavsett var man befinner sig och hur pass duktig man är på att utföra hantverksdelarna själv. Du som ändå vet med dig att tummen sitter där den ska och inte mitt i handen, kan med hjälp av till exempel JHL i Ystad ta på dig mycket av jobbet själv. Då måste du visserligen fortfarande betala för de lyxiga vitvarorna och kaklet som i princip torkar bort matrester av sig själv, men hantverkskostnaderna blir betydligt mindre. Av JHL kan du hyra maskiner som underlättar byggarbetet något enormt. Gå in på deras hemsida under JHL för att ta reda på vad som finns att tillgå och göra upp en plan för att kunna tillverka det drömköket nu direkt.

Det kan du fixa självJHL - Maskinuthyrning

Några saker kanske du inte ska riskera att göra själv, som till exempel elinstallationer och liknande, där fel kan leda till stora personskador och att ditt nya kök kanske till och med brinner ner. Men mycket går att ordna på egen hand, utan några större talanger inom byggnadsbranschen. Sätta upp lister är en sådan sak, måla väggar, golv och tak en annan. Även parkettgolv, om ett sådant ska läggas, fixar de flesta hobbyhantverkare på egen hand. Har man dessutom hjälp av verktygen som man har hyrt kan det hända att man också fixar att sätta upp innerdörrar, installera skåp och diskho, och så vidare.

Undvik vatten över huvudet

Oavsett vad du kommer fram till att du kan göra själv och vad du måste ha proffsen till att hjälpa dig med, så finns det några generella grejer du kan tänka på för att göra hela processen så smidig som möjligt:

• Ha gott om tid på dig
• Använd pålitligt folk till hjälp
• Dubbla budgeten redan från början för en mer realistisk summa
• Se till att sova ordentligt för att orka med allt jobb.