Maltesisk mat

Malta är ett litet ö-rike i Medelhavet på ca 300 kvadratkilometer. Landet består av två större öar – Malta och Gozo som ligger rätt nära varandra. Det tar inte mer än en halvtimme med färjan från huvudön till Gozo. Matkulturen på båda öarna skiljer sig en del. Gozo å ena sidan är betydligt grönare och är känd för sin getost. Det maltesiska köket å den andra sidan bjuder på en salig blandning av olika matkulturer – framför allt sicilianska och engelska. Missa inte möjligheten att provsmaka riktig maltesisk mat när du besöker ön. Det är i det närmaste omöjligt att testa maltesisk mat någon annanstans än på Malta.

serveringFenkata – en gudomlig gryta

På 1800-talet blev det enormt populärt på Malta att äta kaninkött. Franska trupper ockuperade ön 1798. Ockupationen varade endast i ett par år. Under den tiden hann fransmännen lära malteser hur man avlar kaniner. Naturen på ön tillät inte avla någon annan djurart på ett effektivt sätt. Det var och är för torrt på Malta för kor och får. Kaninkött blev maltesernas räddning. Idag är denna gudomliga gryta inte bara landets nationella maträtt utan även en symbol för maltesernas styrka.

Fläskkött populärt

Malta är ett land som alltid försöker understryka att de inte är muslimer. De gillar helt enkelt inte islam på ön och ser på sin tillhörighet till den kristna kyrkan som den absolut viktigaste grundpelaren i den nationella identiteten. Detta genomsyras även i Maltas matkultur. De äter gärna fläsk i varje möjlig form – korvar, grytor, grillad fläsk, kotletter, bacon och soppor. Om du älskar fläsk, kommer du att trivas på Malta