Rysk mat

Ryssland är ett enormt stort land med hundratals olika folkslag som i många fall har sitt egna unika kök. Det ryska köket har utvecklats under flera århundraden och plockat det bästa från alla matkulturer som har varit i kontakt med landet under tidernas gång. Dagens politik gör att en del i landet är fientligt inställda mot länder som Ukraina och Georgien. Med all säkerhet har det dock inte påverkat ryssarnas matpreferenser. De äter sin borsjtj som har migrerats till det ryska köket från Ukraina. Även chatjapuri – georgiska piroger – är ett viktigt ryskt matinslag.

Pelmeni – ryska ravioli

Pelmeni är små runda degbitar med en liten köttfärsbit inuti. Maträtten liknar något dem som i Italien går under namnen ravioli och tortellini. Pelmeni innehåller dock betydligt mer kött och är mer mättande. Det tar rätt kort tid att kokapelmeni – inte mer än 10-15 minuter.

hamburgare

Det som däremot tar tid är att laga själva pastadegen och köttfärsblandningen. Oftast tar det hela kvällen och uppståndelsen i köket kan liknas den som vi i Sverige har när vi bakar pepparkakor. När man är klara brukar man frysa pelmeni och äta dem någon gång i veckan. Det brukar räcka mer än väl för ett par månader. Ryssar köper ytterst sällan frysta pelmeni i affären. Det anses som dålig stil av många ryska kvinnor att bjuda sina gäster på frysta pelmeni. Och, ja, det är fortfarande så att det oftast är kvinnor som tar hand om allt i köket i dagens Ryssland.

Oliviersallad på nyårsafton

Ingen annan maträtt är en lika stor självklarhet på bordet på nyårsafton som Oliviersallad. Det bör tilläggas att nyårsafton är Rysslands största festdag under året.

MaträttOliviersallad är känd i andra länder såsom Spanien där den kallas Ensalada Rusa (rysk sallad) och äts där som tapas. Den spanska versionen är en blek kopia av den riktiga salladen, så gör inte misstaget att prova den när du är i Spanien och tro att den har något att göra med den riktiga Olivier från Ryssland.

Oliviersalladen skapades 1860 av belgaren Lucien Olivier som jobbade som kock i Moskvas lyxrestaurang Hermitage och innehöll då bland annat kaviar, kapris och kräftstjärtar. Under 150 år har receptet modifierats en del. Nu innehåller det nyklassiska receptet kokta potatis, saltgurkor, ärter, ägg, morötter, majonnäs och strimlat kokt nöt- eller kycklingkött. Många använder även den populära ”doktorkorven” som liknar vår falukorv – Doktorskaya – istället för kött. Vill ni ha något att prata om vid bordet på nyårsafton, får ni diskutera just vad för slags kött som är rätt att ha i Oliviersalladen. Ni lär få en hetsig diskussion, då hela landet är splittrat i två lika stora läger just i den frågan.