Schweizisk mat

Schweiz är ett vackert land i Europas hjärta. Vi har hört mycket om Schweiz, bland annat om dess världskända bergsmassiv, Roger Federer och schweiziska knivar. Det är dock rätt få av oss svenskar som faktiskt har varit där. Det som är ännu tråkigare är att vi som har varit där sällan har hunnit med att sätta oss in i deras matkultur. Det finns ju så mycket annat att se och uppleva att man inte hinner med allt – inte minst när det gäller mat. Sanningen är att Schweiz har en del att skryta om när det gäller mat.

mat juice

Schweiziska klassiker

Landet är känt för sin ost och choklad. Visst klassificeras de inte kanske som maträtter i sig, men det går inte att skippa berättelsen om schweizisk matkultur utan att skriva ett par rader om landets stolthet. I Sverige är vi vana vid Emmentalerost. I själva Schweiz hittar du tusentals olika ostar i alla möjliga smaker och konsistenser. Nästa gång du reser till Schweiz, se till att köpa så många intressanta varieteter det går. Du kanske kan skapa dig en liten samlingen så att du kan välja din personliga favorit direkt från din kyl hemma i Sverige.

Choklad är en annan schweizisk klassiker. Kakaobönor kommer såklart från andra länder än Schweiz, men det är just Schweiz som är världskänt för sin goda choklad. Det finns flera chokladfabriker i landet av vilka Lindt är det varumärket som har lyckats bäst internationellt. Många av dessa fabriker kan du besöka som turist för att både se tillverkningsprocessen och köpa färsk choklad – direkt från fabriken.

Kända maträtter i Schweiz

Schweizisk matkultur har inspirerats mest av grannländerna Tyskland, Italien och Frankrike. Köket här är dock unikt och innehåller maträtter som rösti, raclette och fondue.

Rösti liknar något våra potatisbullar. De serveras ofta ihop med kött eller kalvkorv. Raclette är värmd ost som schweizarna äter med potatis och andra tillbehör. För att laga raclette behöver du använda ostsorten som heter just raclette. Det är svårt att hitta osten någon annanstans än i Schweiz då endast en bråkdel av den går till export. Fondue är nog den maträtten som är mest känd i Sverige av alla tre. Det finns två typer av fondue – med choklad och med ost. Ostfondue består av vitt vin, smält ost och små brödbitar som du doppar i grytan. I chokladfondue är det såklart smält choklad som gäller och här är det frukt som du får doppa i chokladsåsen.