Inlägget gjort

Vin till maten

Att dricka vin till maten är vanligt i Europa, även i Sverige. Det har blivit något som hör till middagar och kvällsmat snarare än endast vin för sig självt. Faktiskt så hjälper både rött och vitt vin med matsmältningen. En del oroar sig ändå för om detta vindrickande kommer att missfärga tänderna. Det behöver man inte oroa sig om med ordentlig tandvård hos en bra tandläkare. Tandkliniken Pärlan erbjuder dig Tandhygienist och den tandvård som just du behöver för att ha friska tänder. Oroa dig inte över missfärgning, gotta dig istället med vinet.

Vin i SverigeTandläkare

Vinet har blivit en del av det svenska kökets kultur, där även mat och maträtter från världen över har blivit implementerade. Vinet blev då inte förkastat, eftersom det ju är lika gott som självaste maten. Ibland blir till och med den enklaste maten tjusig med ett glas vin till. Till exempel kan det avnjutas tillsammans med vanliga köttbullar eller citronkräm. Så klart passar det bra med potatisgratäng eller lammstek, Janssons frestelse, lax o.s.v. Om du tillagar fisk, kött, fågel eller skaldjur så passar alltid ett glas vin till.

Hur väljer man rätt vin?

Man kan använda vin som dryck till maten, men också som ingrediens under matlagningen. Om du använder vin under matlagningen så snåla inte, häll på tillräckligt så att smakerna framhävs. Om du väljer att ställa vinglaset på bordet till maten så bestämmer man själv hur mycket man vill dricka. Men det finns massor med vinsorter på Systemen. Vilken ska man ta? Du kan alltid fråga personalen, men för säkerhets skull finns några råd på hur man kan använda vin i matlagningen:

• Fisk. Ska du tillaga en rätt med fisk är vitt vin perfekt. Är det mörkare fiskkött, skaldjur eller såser så rekommenderas det vitt vin med mycket kropp.
• Kött. Mörkt kött passar bra med rött vin.
• Vitt kött eller fågel. Vitt kött tillagas väl med rosa vin.
• Desserter. Tänker du använda vin för att förbereda en dessert så välj en vinsort med mycket sötma och gärna åldrat vin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *